Stappenplan Mozaïek

Maak een ontwerp
Voordat je gaat mozaïeken kan je inspiratie opdoen via pinterest of google gewoon Mozaïekvoorbeelden en je komt heel veel mooie dingen tegen. Het makkelijkste is als je alleen de grote lijnen uittekent, dus niet ieder steentje tekenen.
Een beetje zoals een kleurplaat. Je kunt het eerst op papier uitwerken of het direct op je ondergrond tekenen. Zolang je met potlood werkt, kun je het altijd weer uitgummen.

Kies de kleuren
Kleurgebruik in mozaïek is essentieel voor het eindresultaat. Bepaal voordat je begint welke kleuren je wilt gebruiken voor je ontwerp. Je kunt het zien als schilderen, de tegels of glasmozaïek zijn als het ware de streken. Wees vooral niet bang om te variëren en te combineren met kleuren.
Heb je een stuk wat groen moet? Kies dan niet 1 kleur maar liever 2 of meerdere tinten groen. Hierdoor wordt het levendiger en minder saai. Zorg dat je achtergrond minder naar voren komt dan je afbeelding. Als je een patroon gebruikt is dit minder belangrijk.

Kies je materiaal uit bij de kleuren.
Niet alleen met je kleuren, ook met je materiaal kun je enorm variëren en combineren. Schroom niet en combineer gerust tegels met glassteentjes, spiegelsteentjes. Gebruik eventueel glasnuggets.
Moma heeft voldoende voorraad van tegels, mozaïeksteentjes, glas, spiegel steentjes, glasnuggets, etc.

Ga aan de slag!
Als je een afbeelding hebt, begin je daarmee en daarna doe je de achtergrond. Het makkelijkste is om stukjes voor te knippen en daarna pas te gaan plakken. Op die manier droogt je lijm minder snel uit en kun je lekker doorwerken. Je moet dan wel goed vooruitdenken welke techniek (strooi mozaïek, vormpjes, organische vormen) je waar wilt gebruiken.

Voegen
Is je kunstwerk klaar en heeft de tegellijm minimaal een dag gedroogd? Dan kun je gaan voegen. Bekijk hiervoor ook eerst goed in welke kleur je gaat voegen. Voegen met spierwit kun je beter niet doen, dit vlakt je kleuren en je mozaïek heel erg af. Tenzij je een witte achtergrond hebt, dan kan het wel mooi zijn. Grijze voeg is altijd goed, grijs versterkt eigenlijk alle kleuren. Ook kan je een beetje verf toevoegen aan de voeg zodat het een licht kleuraccent krijgt.
Na afloop van de workshop krijg je voldoende voegsel en een duidelijke voeginstructie mee.

Afwerken
Wil je dat je mozaïek langer mooi blijft of dat je het met een natte doek af kunt nemen? Behandel het dan met een laagje Sikagard. Hiermee wordt je mozaïek waterbestendig.